Klätterrosor

Klätterrosor

Filipesrosor (Filipes-Gruppen) – en liten grupp med endast ett fåtal sorter. De har sitt ursprung i Rosa filipes, pergolaros. Lars-Åke Gustavsson tar upp 2 sorter.

Helenaerosor (Helenae-Gruppen) – utgör en liten grupp med bara några få sorter. De har sitt ursprung i Rosa helenae, honungsros.

Kordesiirosor (Kordesii-Gruppen) – Rosa x kordesii introducerades 1952 av Kordes i Tyskland. Den bildar utgångspunkt för ett intensivt förädlingsarbete, som har resulterat i ett stort antal sorter.

Storblommiga klätterrosor (Storblommiga Klätterros-Gruppen) – en mycket blandad grupp. Den består av moderna, intensivt förädlade klätterrosor.  

Courtyardrosor – ingår i Storblommiga Klätterros-Gruppen. Moderna klätter- och buskrosor som sätter blommor ända nedifrån botten av plantan.

Wichuranarosor (Wichurana-Gruppen) – har sitt ursprung i Rosa wichurana. Den har korsats med terosor, kinarosor, tehybridrosor, polyantarosor och remontantrosor.

Klättrande miniatyrrosor (Klättrande Miniatyrros-Gruppen) – rosor med ett mycket kompakt växtsätt. Passar bra för små uteplatser och balkonger. Dessa rosor kallas ibland “miniklättrare” och är framtagna av den engelska rosförädlaren Chris Warner.

**********************************************************************

Buskrosor som även kan användas som klätterrosor. Många moderna buskrosor kan också användas som klätterrosor om de binds upp mot en vägg

 

Tillbaka