Rosor, perenner och klematis

Trädgår’n i Söderfors 1980-2015

1980 köpte vi Söderfors Handelsträdgård, en gammal bruksträdgård från början av 1900-talet. Vi odlade lökväxter, sommarplantor, julstjärnor, penséer, tulpaner, påskliljor, rosenbegonior, snittkrysantemum, tomater, gurka m.m. Vi ville pröva på det mesta. Mycket sommarplantor, krukväxter, snittblommor och binderi var det de första 10 åren.

1990 valde vi bort snittblommorna och satsade på garden center. Vi hade fullt sortiment när det gällde plantskoleväxter och krukväxter.

​2005 specialiserade vi oss på rosor, perenner och klematis. Som mest saluförde vi ca 500 sorters rosor, drygt 300 sorters klematis och runt 1000 sorters perenner.

​2015 avslutade vi vår verksamhet.

Per och Inga Wåleryd

Vi har mycket foton och växtinformation som vi känner att vi vill dela med oss av. På vår nya hemsida vill vi visa upp ett urval av det sortiment vi haft under åren vi arbetat med rosor, perenner och klematis. Den nya hemsidan är responsiv och fungerar därför utmärkt i mobilen. Vi hoppas att vi ska kunna förmedla något av den kunskap vi fått under de år vi jobbat med dessa växtgrupper.

 

 

Klematis

Här ger vi lite fakta om plantering, skötsel och beskärning och om hur klematis delas in i grupper. Bildspel med utvalda sorter från respektive grupp.

Har du någon gång funderat på vilka de människor är som har skapat våra olika klematissorter? I ”Klematisförädlingens historia” kan du läsa om dem.

Sidan är under bearbetning.