Rosor, perenner och klematis

Trädgår’n i Söderfors 1980-2015

1980 köpte vi Söderfors Handelsträdgård, en gammal bruksträdgård från början av 1900-talet. Vi odlade lökväxter, sommarplantor, julstjärnor, penséer, tulpaner, påskliljor, rosenbegonior, snittkrysantemum, tomater, gurka m.m. Vi ville pröva på det mesta. Mycket sommarplantor, krukväxter, snittblommor och binderi var det de första 10 åren.

1990 valde vi bort snittblommorna och satsade på garden center. Vi hade fullt sortiment när det gällde plantskoleväxter och krukväxter.

​2005 specialiserade vi oss på rosor, perenner och klematis. Som mest saluförde vi ca 500 sorters rosor, drygt 300 sorters klematis och runt 1000 sorters perenner.

​2015 avslutade vi vår verksamhet.

Per och Inga Wåleryd

Vi har mycket foton och växtinformation som vi känner att vi vill dela med oss av. På vår nya hemsida vill vi visa upp ett urval av det sortiment vi haft under åren vi arbetat med rosor, perenner och klematis. Den nya hemsidan är responsiv och fungerar därför utmärkt i mobilen. Vi hoppas att vi ska kunna förmedla något av den kunskap vi fått under de år vi jobbat med dessa växtgrupper.

 

 

Perenner

Här tar vi upp plantering och skötsel, lite fakta om vetenskapliga namn och visar med bildspel exempel på perenner från alla växtgrupper vi valt att ta med.

Nu finns trettio bildgallerier om perenner på plats. Du som vill se Pers foton på ett urval växter ur olika perennagrupper kan göra det under Perenner – Gruppindelning. Här finns foton på aklejor, dagliljor, flox, iris, nävor, pioner och många fler växtgrupper.