Rosförädling i modern tid

Rosförädling i modern tid

Malmaison slott , Paris. Foto från Pixabay.
Malmaison slott , Paris. Foto från Pixabay.

I början på 1800-talet anlade kejsarinnan Joséphine rosenträdgården vid Malmaison utanför Paris. Den innehöll som mest ca 250 olika sorters rosor. Franska rosförädlare som Desprez, Hardy, Laffay, Vibert m.fl. inspirerades av rosariet och startade ett omfattande förädlingsarbete. Antalet kända rossorter ökade från 250 till 5000 på bara 35 år.

1867 är ett årtal som markerar brytpunkten mellan gammaldags och moderna rosor. Detta år introducerades nämligen den första rosen i Tehybrid-Gruppen. ’La France’, en hybrid mellan en remontantros och en teros, kombinerade dessa båda gruppers fina egenskaper. Kraftigt växtsätt, styva grenar och härdighet kombinerades med kontinuerlig blomning, eleganta blad och gracila blommor.

Under senare halvan av 1800-talet fick rosförädlingen i både Frankrike och Tyskland ett uppsving. I Frankrike har Meilland dominerat och i Tyskland Lambert och senare Kordes och Tantau. I England framträdde bl.a. Harkness och Austin. I Danmark har rosförädlingen dominerats av Poulsen Roser. I Kanada inleddes på 1960-talet ett förädlingsarbete som resulterade i ett stort antal s.k. ”kanadensiska rosor”.

Poulsen Roser

grundades 1878 av Dorus Theus Poulsen. Sonen Dines skickades i lära till Trier i Tyskland, under Peter Lambert, som var en stor rosförädlare vid denna tid.

'Rödhätte'
’Rödhätte’

Dines lärde sig hur man förädlar rosor och kom hem med bl.a. Rödhätte i bagaget. Det var en korsning mellan en polyantaros och en tehybridros. Den introducerades 1911, vann guldmedalj i Hamburg och gjorde succé som den första rosen i Floribunda-Gruppen. Floribundarosorna är generellt sett mer härdiga än tehybridrosorna. De är också oftast lite mer robusta och mer sjukdomsresistenta. ’Rödhätte’ var den mest sålda rosen på 1920-talet och den finns fortfarande i produktion.

NINA WEIBULL
NINA WEIBULL

Dines Poulsen lämnade nu över förädlingsarbetet till sin bror Svend. Många nya floribundarosor introducerades under åren framöver. Den allra viktigaste var den mörkröda floribundarosen Nina Weibull’, som introducerades 1961 och som än idag är en av de mest populära rosorna i norra Europa.

Svend Poulsens son Niels Dines började arbeta i företaget 1954. Den doftande gula floribundarosen ’Chinatown’, som också kan användas som klätterros, är ett verk av honom. 1971 skapade han den storblommiga tehybriden TROIKA, med mycket stora kopparbronsfärgade blommor, och den mörkröda, mycket storblommiga GISSELFELD. Dessa båda förädlingar resulterade i ett genombrott för Poulsenrosorna på den europeiska marknaden.

H C ANDERSEN, en mörkröd floribundaros, kom 1979. INGRID BERGMAN från 1983 är välkänd och älskad, en mörkröd tehybridros med mycket stora blommor. ASTRID LINDGREN lanserades 1989 och är en rosa floribundaros. 1992 var det dags för KAREN BLIXEN, en vit, mycket storblommig tehybridros.

LINNAÉUS
LINNAÉUS

På 2000-talet kom LINNAÉUS, en modern buskros som är gul med rosa partier och vackra karminrosa blomknoppar. Den introducerades 2007 för att hedra Carl von Linné, med anledning av att det då var 300 år sedan han föddes. Det här var den ros som blev mest populär under den tid vi sålde rosor på Trädgår’n i Söderfors (1990-2015). Den blev än mer betydelsefull för oss då vi fick veta att en vän till oss varit med och namngett den.

2009 kom GRAND AWARD, en klätter/buskros ur courtyard-serien. Dessa rosor sätter blommor ända nedifrån botten av plantan, blir mycket täta och blomrika. I dagsläget har drygt 40 sorter introducerats i denna grupp.

1976 övertog Pernille Olesen, Niels Dines äldsta dotter och grundaren D.T. Poulsens barnbarnsbarn, företaget och driver det nu tillsammans med sin man Mogens N.Olesen.

Förädlingsarbetet går ut på att utveckla nya, spännande och friska rosor. Poulsen Roser låter numera andra sköta produktionen av rosorna på licens. Ca 30 miljoner rosor produceras årligen över hela världen och plantorna säljs i 60 olika länder. Hos oss utgjorde Poulsenrosorna drygt 20 % av vårt sortiment.

Wilhelm Korde´s Söhne

1887 startade Wilhelm Kordes l en plantskola i Elmshorn i Tyskland. 1918 flyttades firman till Schleswig-Holstein. Hans söner, Wilhelm Kordes ll och Herman Kordes, ändrade namnet till Wilhelm Korde´s Söhne. Wilhelm Kordes ll var den som jobbade mest med rosförädlingen. Han satsade på att skapa härdiga och friska rosor för Tysklands klimat. Hans många fina rosförädlingar gjorde företaget till ett av 1900-talets största rosföretag.

1936 introducerades rosen Raubritter, en ljusrosa busk/klätterros i Macrantha-Gruppen. Elmshorn, en rödrosa modern buskros, kom 1950.

Under andra världskriget skapade Wilhelm Kordes ll en helt ny sortgrupp, kordesiirosor. Genom att korsa en Rosa wichurana, krypros, med en Rosa rugosa, vresros, skapade han Rosa x kordesii. Denna ros introducerades 1952 och bildar utgångspunkt för ett förädlingsarbete, som har resulterat i ett stort antal sorter. Rosa x kordesii är en klätterros. Förädlingsarbetet har lett till flera värdefulla klätter- och buskrosor. Felicitas Svejda i Kanada använde exempelvis kordesiirosor i sitt förädlingsarbete, vilket resulterat i den kända kanadensiska serien Explorer-rosor. Där har hon namngett rosorna efter upptäcktsresande och sjöfarare. Mer om detta längre fram.

SCHNEEWITTCHEN
SCHNEEWITTCHEN

Reimer Kordes, son till Wilhelm Kordes ll, skapade SCHNEEWITTCHEN, (syn ICEBERG) 1958. Det här är en välkänd floribundaros med ganska stora, lysande vita blommor. Den har en stark doft och är mycket sjuddomsresistent. Allt detta gjorde att den blev mycket populär. Den mycket härdiga (zon Vl) engångsblommande klätterrosen Flammentanz’, med sina karminröda blommor finns i många trädgårdar i Sverige. Den blommar ca fyra veckor, men otroligt rikligt. Sympathie, en klättrande sammetsröd kordesiiros från 1964, blommar kontinuerligt, dvs från tidig sommar till långt ut på hösten med bara några korta uppehåll. WESTERLAND, en modern buskros från 1969, har lysande orange-aprikos-gula blommor och mörkt orangeröda knoppar.

FRIESIA, från 1973, är också välkänd bland rosälskare. Det är en floribundaros med stora, klargula blommor.

FRIESIA

Den marktäckande rosa buskrosen SOMMERWIND introducerades 1985. Den blev snabbt populär, med sina tjocka, ojämna kronblad.

Reimers son, Wilhelm Kordes lll, tog över företaget 1977. Han flyttade fokus från buskrosor till tehybrider och floribundarosor. På 1990-talet slutade de använda växtskyddsmedel på sina testfält för att få fram mer sjukdomsresistenta plantor. Det var tufft och många plantor gick under, men de som klarade sig bra har gett upphov till en ny generation av friska rossorter.

Företaget drivs nu av 4:e och 5:e generationen Kordes, Tim-Hermann Kordes och John Vincent Kordes. Idag produceras ca 25 miljoner rosor årligen. Drygt tio procent av vårt sortiment utgjordes av rosor från Kordes.

Meilland International

etablerades på 1850-talet nära Lyon i Frankrike av Antoine Meilland. Han gjorde företaget dominerande i den franska rosförädlingsvärlden. Hans son, Francis Meilland, skapade ett omfattande nätverk av agenter, som introducerade deras rossorter i Europa.

‘Mme A. Meilland’
‘Mme A. Meilland’

1945 introducerades den kanske mest berömda av alla rosor, ’Peace’ eller som den heter i Frankrike Mme A.Meilland, till minne av hans mor Madame Claudia Antoine Meilland, som gick bort i cancer relativt ung. I Sverige introducerades den som ’Peace’ – ”Fredsrosen” – men har nu återtagit sitt ”riktiga” namn, ’Mme A.Meilland’.

”Fredsrosen” har en alldeles egen historia. Francis Meilland skapade den 1935. När andra världskriget närmade sig Frankrike kände sig Francis Meilland hotad av invasion från Tyskland och kanske ödeläggelse av hans plantskola. Han skickade då snabbt ut tre paket med förökningsmaterial på rosen, varav ett till USA. Där förökades den upp, provodlades och utvecklades så väl att man beslöt att introducera den. Den 29:e april 1945 blev satt som datum och precis samma dag föll Berlin, Hitler tog sitt liv den 30:e och stillestånd utropades i Europa. Rosen döptes efter världens då högsta önskan: ”Peace”. Det kommersiella namnet ’Peace’ slog verkligen an. Rosen vann flera priser och blev omåttligt populär. Den hade också egenskaper som övertrumfade de flesta andra rosor just då. Den var kraftig, frisk, härdig, blomrik och de mycket stora gula blommorna med rosa nyans på kronbladens ytterkanter, var både vackra och varaktiga. Den har senare använts i mängder av förädlingsprogram och gett upphov till många nya hybrider.

Ett år senare introducerades Alain, en röd floribundaros, namngiven efter Francis Meillands son Alain, vilken nu är chef för företaget. På 1980-talet kom BONICA, en modern buskros med rosa, lite ojämna kronblad och ett marktäckande växtsätt. Under 1990-talet fick vi se den rosa floribundarosen LEONARDO DA VINCI och en storblommig klätterros, KIR ROYAL, med otroligt fina rosa blommor med mörkrosa strimmor.

Francis Meilland dog 1958. Idag drivs företaget av sonen Alain Meilland och dottern Michelle och deras barn. Företaget säljer fler än 12 miljoner rosbuskar över hela världen årligen. Vi saluförde under 1990-2015 tjugosex rossorter från Meilland.

Rosen Tantau

grundades 1906 av Mathias Tantau senior. 1948 tog hans son, Mathias Tantau junior, över. 1960 introduceras en tehybrid med mycket stora, doftande cinnoberröda blommor, SUPER STAR. Den gjorde succé och Mathias Tantau beslutade sig nu för att odla härdiga, doftande, storblommiga hybrider.

MAINZER FASTNACHT
MAINZER FASTNACHT

MAINZER FASTNACHT, en starkt doftande, silvrigt lila tehybrid, kom ut på marknaden under senare hälften av1960-talet. GOLDSTERN, en gul, mycket storblommig och doftande klätterros, introducerades 1966. En rosa doftande buskros ROMANZE kom under nästa årtionde.

1985 sålde Mathias Tantau företaget till Hans Jürgen Evers, vilken varit anställd i företaget under många år. På 1990-talet fick vi bl.a. NOSTALGIE, en doftande krämvit tehybrid med karminröda kanter och ASPIRIN ROSE, en vit till svagt rosa floribundaros. Många andra populära rosor kom också fram under detta årtionde.

År 2000 ledde sonen, Christian Evers, företaget tillsammans med fadern. 2007 avled Hans Jürgen Evers och sonen tog över helt. Vi sålde ett sextiotal olika sorter av Tantau-rosor.

David Austin Roses

David Austin intresserade sig tidigt för historiska rosor. Han tyckte mycket om utseendet på dem och deras fina doft, men saknade en större färgvariation och den återblomning som utmärker de moderna buskrosorna. Han bestämde sig för att skapa rosor som kombinerade dessa egenskaper.

CONSTANCE SPRY
CONSTANCE SPRY

CONSTANCE SPRY blev den första av hans ”engelska rosor”. Den introducerades 1961 och är en rosa, starkt doftande ros med mycket stora och tätt fyllda blommor.

CHARLES AUSTIN introducerades drygt tio år senare och har aprikosgula blommor.

På 1980-talet kom bland andra ENGLISH GARDEN, med gula blommor och LEANDER, med aprikosgula blommor. Från 1990-talet vill vi framför allt lyfta fram den aprikosfärgade CROWN PRINCESS MARGARETA.

Mellan 2000 och 2010 kom tre sorter som vi tycker är speciellt värda att nämna. QUEEN OF SWEDEN, ljusrosa med inslag av persika, MUNSTEAD WOOD, mörkt purpurröd och LADY OF SHALOTT, laxrosa med guldgul undersida och orangeröda blomknoppar. Vi saluförde drygt fyrtio olika Austinrosor.

David Austin har skapat mer än 200 olika sorters engelska rosor. I Albrighton i grevskapet Shropshire i England har han anlagt en stor rosenträdgård, som man kan besöka, med över 700 olika sorters rosor planterade. Trädgården är indelad i ett antal mindre områden, som var och en har en egen stil.

David Austin avled i december 2018. Han blev 92 år gammal. Hans äldste son, David J. C. Austin, leder nu företaget. Barnbarnet Richard Austin har arbetat i företaget sedan 2010.

Harkness Roses

JACQULINE DU PRÈ
JACQULINE DU PRÈ

Från Harkness Roses i Hertfordshire i England kommer några rosor som vi känner särskilt för. JACQULINE DU PRÈ, en modern buskros med krämvita blommor och mycket framträdande ståndare. Den introducerades 1989. PENNY LANE, en storblommig klätterros med stora, fyllda, doftande rosa blommor med aprikos i mitten. CHANDOS BEAUTY, en tehybrid med stora, tätt fyllda, starkt doftande, rosa blommor med aprikosrosa mitt.

Kanadensiska rosor

bildar en alldeles egen grupp inom den Moderna Buskros-Gruppen. De har utvecklats av en statlig forskningsstation i Morden, Manitoba, i Kanada. Detta forskningsarbete påbörjades redan vid slutet av 1800-talet. Felicitas Svejda, född i Wien i Österrike, började 1961 vid Central Experimental Farm i Ottawa i Kanada, med att förädla fram härdiga, återblommande rossorter som även skulle vara motståndskraftiga mot sjukdomar, som mjöldagg och svartfläcksjuka.

‘Martin Frobisher'
‘Martin Frobisher’

1968 introducerades den första buskrosen i Explorer-serien, Martin Frohbisher, en ljusrosa rugosaros, med medelstora, fyllda, doftande blommor. Alla rosorna i denna serie uppkallades efter upptäcktsresande och sjöfarare. De var män, som under 400 år, förgäves försökt hitta en nordlig kortare sjöväg, Nordvästpassagen, mellan Kanadas övärld till Indien och Kina för att starta en lönsam handel. Serien omfattar 26 olika sorter, både busk- och klätterrosor, och skapades mellan åren 1968 till 1999. Många har sitt ursprung i Rosa rugosa och dess hybrider, andra – många av klätterrosorna – hör till Kordesii-Gruppen. Felicitas Svejda hann med att förädla 13 av dessa sorter innan hon gick i pension 1985. Hon avled 2016, 95 år gammal.

En annan serie, Parkland-serien, omfattar några mycket härdiga, blomrika buskrosor, utvecklade mellan åren 1967 till 1990. Här ingår bl.a. ett antal rosor som är uppkallade efter försöksstationen ”Morden”, exempelvis Morden Blush och Morden Sunrise. Även två rosor gjorda av Georges Bugnet, Louise Bugnet och Thérèse Bugnet, namngivna efter hans dotter resp syster, förtjänar att nämnas. Vi sålde bra av kanadensiska rosor och hade ett tjugofemtal sorter.

Två rosor till som måste finnas med i denna historik är Queen Elizabeth och The Fairy. ’Queen Elizabeth’, en mycket välkänd grandifloraros med stora, fyllda, svagt doftande, rosa blommor. är förädlad av W.Lammerts i USA 1954. ’The Fairy’ kom redan 1932 och är gjord av John A.Bentall från Storbritannien. Det här är en mycket välkänd, rikblommande, marktäckande polyantaros, med små, rosa fyllda blommor.

Easy Elegance-rosor

1991 började Bailey Nurseries i Minnesota, USA, att utveckla en grupp rosor som blev känd som Easy Elegance-rosor. Förädlaren Ping Lim skapade de första rosorna i gruppen. Målet var att skapa vackra, härdiga, sjukdomsresistenta rosor med den klassiska rosformen. Alla är rotäkta och därmed härdigare än ympade och alla är lätta att odla. De är resultatet av moderna buskrosor som korsats med en rad olika sorter som har speciellt eleganta blommor. Krämvita MACY’S PRIDE kom redan 1992, rödaktigt orangea GOLDEN EYE och citrongula YELLOW SUBMARINE 2004. Idag finns ett tjugotal sorter i en mängd olika färger.

Vi tackar alla dessa människor som vigt sina liv till att skapa rosor i alla varianter, för oss att älska. Många rosor blev det i den här historiken och oändligt många fler skulle vi vilja lyfta fram, men allt har sin begränsning. Vill du se fler rosor och läsa mer om dem? I vår ”uppslagsbok” om rosor, Rosor A-Z, finns drygt 700 olika rosor i bild och text.