Stefan Franczak

Stefan Franczak (1917-2009). 1948 bestämde sig Franczak för att gå in i jesuitorden och bli munk. Han fick uppgiften att ta hand om frukt- och grönsaksträdgården i munkklostret i Warsawa. När det såg ut som om de kommunistiska makthavarna skulle annektera trädgården och använda den som en offentlig byggnad, bestämde jesuiterna att trädgården skulle bli en visningsträdgård öppen för allmänheten. Det blev Franczaks jobb att skapa den och det resulterade i en trädgård med över 900 sorters växter, främst klematis, iris och dagliljor.

På 1960-talet började Franczak aktivt föröka klematis. Han hade hittat självsådda fröplantor i trädgården och började samla in frön från sina klematis för att odla och välja ut mängder av nya sorter. Han var etablerad internationellt och hade god kontakt med entusiaster och experter som Jim Fisk och Raymond Evison i Storbritannien. På slutet av 70-talet började Fisk Clematis Nursery introducera hans klematis i Storbritannien.

Franczak gav ofta sina nya klematissorter namn efter framstående människor i polska kyrkan (’Jan Pawel ll’, ’Kardinal Wyszynski’, ’Matka Siedliska’…) eller polsk historia (’Warsawska Nike’, ’Westerplatte’, ’Monte Casino’…).

Några av Stefan Franczaks klematissorter:

'Anna Karolina'
‘Anna Karolina’ – Tidiga Storblommiga Gruppen
BLUE ANGEL (syn.'Blekitny Aniol')
BLUE ANGEL (syn.’Blekitny Aniol’) – Sena Storblommiga Gruppen
'Emilia Plater'
‘Emilia Plater’ – Viticella-Gruppen
'Jadwiga Teresa' (syn 'General Sikorski')
‘Jadwiga Teresa’ (syn ‘General Sikorski’) – Tidiga Storblommiga Gruppen
LASTING LOVE
LASTING LOVE – Tidiga Storblommiga Gruppen
'Monte Cassino'
‘Monte Cassino’ – Tidiga Storblommiga Gruppen
'Warszawska Nike'
‘Warszawska Nike’ – Tidiga Storblommiga Gruppen

Tillbaka