Buskrosor som klätterrosor

Buskrosor som även kan användas som klätterrosor

Om man binder upp en del av de moderna buskrossorterna mot fristående stolpar, tripoder, väggar, murar och plank, kan de också användas som klätterrosor .

I Rosenbladet nr 1, 2007 (Medlemsblad för Svenska Rosensällskapet) har “Reino från Östra Tunhem” skrivit följande svar på en fråga från en medlem.

“Varför börjar buskrosor klättra om man planterar dem vid en vägg? – Rosen älskar solljus och om den befinner sig vid en vägg har den ingen möjlighet att få ljus från väggens håll. Den börjar kompensera denna brist genom att sträcka sig uppåt längs väggen, och så har den blivit en klätterros på den platsen. Det beror inte på beskärningen, men det är viktigt att man håller den hela tiden intill väggen med hjälp av att man binder den till en spaljé.

Naturligtvis får man gallra bort gamla och risiga skott på samma sätt som man gör med vanliga buskrosor. Engångsblommande rosor som klätterrosor mot en vägg är lätta att skydda mot hårda vintrar. På det sättet får vi dem att klara sig även i tuffare klimatzoner. De blommar längre om de får växa t.ex. mot en vägg med stigande morgonsol än vid det hetaste solgasset på en södervägg.”

Tillbaka